sobota 18. listopadu 2023

Pohřbený hřbitov

Suchdol, čtvrť na severním okraji Prahy, má nový hřbitov. Vítězný hřbitov. Tedy, skorovítězný. Nevyhrál sice Hlavní cenu za architekturu 2023 – tu si odnesla jiná betonová kreace , ale získal (společně s několika dalšími stavbami) ocenění „Finalista“. Pro hřbitov případné. Jedná se tak nějak o finální místo pobytu.

Co může být asi tak architektonicky zajímavého na hřbitově? vrtá člověku hlavou. Náhrobek si přece každý pozůstalý objedná podle svého, ne? Na tomto hřbitově ovšem ještě žádné náhrobky nejsou.

Zato je tam ten beton.

Hodně betonu.

 Všude.

Podle novinářů to prý působí jako „malá zemědělská políčka“ (Ne, to nebude pleonasmus. Bez toho zdánlivě zbytečného přívlastku by totiž čtenář těžko uvěřil, že betonovými zídkami rozparcelovaná plocha může někomu připomínat opravdové pole. To jako vážně?)

Na mě to tedy spíš působí jako Terminál Černý Most:

Nu což. Suchdolským nebožtíkům už to asi vadit nebude. Ale je mi líto jejich pozůstalých. Málokdo už se dnes odhodlá poskytnout svému zemřelému řádnou poslední službu a vystrojit mu opravdový pohřeb do opravdového hrobu. A myslím si, že ti, kdo se k tomu odhodlají, si zaslouží opravdový hřbitov, útěšný, útulný, místo, kde se dá truchlit, modlit se, vzpomínat i děkovat.

A ne, pěkně prosím, tuto betonovou pustinu, rozšklebenou tlamu ďábelské bezútěšnosti.

Je to kruté. A navíc se bojím, aby si z toho místní mládež brzy neudělala skate-park či parkurové cvičiště (že to bude brzy pokryté graffitti, jako dříve či později každá volně přístupná betonová plocha, o tom asi není třeba pochybovat).

Hřbitov pohřbený v betonu.

Žádné komentáře
Vložit komentář